Hem & kontor - Ljudabsorbenter & Ljudisolering

Ljudisolering & ljudabsorbenter till hem & kontor

Ljudisolering & ljudabsorbenter till ditt hem och kontor hittar du här. Att använda ljudabsorbenter i hemmet eller på kontoret har blivit mer och mer populärt vilket inte är så konstigt, du får två produkter i en, dels en snygg inredningsdetalj men framförallt nåt som dämpar buller och oljud effektivt.

Det finns bla ljudabsorbenter du kan använda som rumsavdelare eller varför inte hänga ljudabsorbenterna från taket med eller utan lampor.

Hos oss på SilentSwede hittar du ett brett sortiment med ljudabsorbenter i olika färger och former. Här finns bland annat cirklelformade, fyrkantiga och sexkantiga absorbenter eller varför inte ljudabsorbenter formade som bokstäver namn eller varför inte företagets namn på väggen.

Hur ljudisolerar & ljudabsorberar man?


Vi ska börja med att förklara skillnaden mellan ljudisolering och akustik (akustikbehandling). När man säger eller skriver ljudisolera så tror dom flesta människor att detta är samma sak som att få bättre ljud (akustikbehandla med ljudabsorbenter), vilket det inte är. Men vi ska inte försöka evangelisera världen för att få folk att säga rätt, men vi ska försöka förklara skillnaden. Vi kommer inte gå in på djupet men det är viktigt att ni förstår skillnaden och vi ska förklara detta utan att vi blir allt för "djupa och nördiga". Vi gillar att vara "djupa och nördiga" men var sak har sin plats och tid och på denna sidan håller vi det enkelt.


Akustikbehandling - Ljudabsorbenter 


Akustikbehandling är relativt enkelt tycker vi. Visst det krävs lite tid om man vill åstadkomma "det perfekta ljudet", men det mesta är att helt enkelt testa sig fram vart ljudabsorbenter ska vara. Här handlar det om att absorbera oönskade peakar i olika frekvenser som uppstår på grund av rummets form, storlek, innehåll etc. Men hur tjock ska då en ljudabsorbent vara? Enkelt förklarat så absorberar en tunnare ljudabsorbent högre frekvenser (midbas, mellanregister och diskant) och lite tjockare ljudabsorbent lägre frekvenser (midbas och bas). Men tänk på att bara för en ljudabsorbent är t.ex. 60mm "tjock" så är den för det första oftast inte det för det är bara "topparna/pyramidens top" som är just 60mm och sen är otroligt många uppbyggda med låg densitet per kilo/m3 för det är billigare att tillverka (och betydligt mycket sämre ljudabsorberingsförmåga). Vill du gräva ner dig mer i densitet så kan du läsa mer om det på wikipedia eller på vår sida som heter densitet. Ska man akustikbehandla så kan man utgå från att sätta upp ljudabsorbenter på 2 väggar som är i vinkel med varandra och i taket. Sen kompletteringsdämpar man vid t.ex där högtalarna står om det behövs eller taket etc.


Ljudisolering


Ljudisolering avgör hur mycket ljud som tränger ut ur kontor, lokal, studio, hem, hus, lägenheten eller rummet. Bra och korrekt ljudisolering kräver en tät och tung konstruktion.

Vill man ljudisolera riktigt bra och helt korrekt krävs det att man bygger "rum i ett rum". Det krävs alltså en "flytande konstruktion" eller ett flytande rum. Dessa "rum i ett rum" får inte ha någon kontakt av varandra (väggar, tak och golv får inte ha kontakt med varandra). Detta kan man åstadkomma genom att t.ex sätta SilentSwede® Neo ljudisolering mellan väggarna. "Rum i rum" eller "flytande rum" som man även säger bör byggas med flera lager material t.ex gips (minst tre lager gips + ljudisolering).

Men måste jag då riva hela rummet och bygga nytt för att det ska bli tystare? Nej det behöver du inte. Eller jo om du frågar en riktig inbiten "ljudisoleringsfreak" eller "ljudguru" på ett forum så kommer dom nog säga att detta är ett måste för att det ska bli bra.

Man kommer väldigt långt med ljudisolering om man t.ex. ljudisolerar med SilentSwede® Polaric eller SilentSwede® Neo och sen kompletterar man med SilentSwede® Flat eller SilentSwede® Egg ljudabsorbenter.