Hur ljuddämpar man med ljudisolering i en bil (fordon)

 

Hur ljuddämpar man ett fordon?

 

 

Steg 1:

Planera, planera, planera! När ska du ljudisolera bilen, båten, lastbilen eller annat fordon? Vad ska du börja med att ljudisolera? Ska du ljudisolera fordonet fullt ut direkt så kan du behöva ha en hel helg beroende på hur effektiv du är. Tips är att börja ljuddämpa bilens höger bakdörr, sedan vänster bakdörr, sen höger framdörr och sist förardörren (glöm inte dämpa dörrsidan med). När detta är färdigt kan du ljuddämpa bagageutrymmet, hjulhus samt bakom plastpaneler i bagageutrymmet. Näst sist ljuddämpar du kupén i bilen. Vill du ljuddämpa taket i bilen tycker vi att man gör detta sist.

 

Steg 2:

Plocka ur inredningen i bilen där du ska ljuddämpa med ljudisolering så du kan komma åt att ljudisolera bilens ytan. Tänk på att lägga alla skruvar, clips etc i en låda, märk upp lådorna så du har koll på vart allt ska sitta när inredningen ska tillbaka på plats. Tips är att köpa sig en reparationshandbok från t.ex Haynes då en del skruvar och clips kan vara svåra att förstå hur man ska få loss. Sen vill man såklart att allt ska vara helt efter man sätter tillbaka inredningen.

 

Steg 3:

Rengör ytan du ska ljudisolera och ljuddämpa i bilen med t.ex  avfettningsmedel.

 

Steg 4:

Testa att lägga på dämpmattan på ytan du ska ljuddämpa och ljudisolera och se så den passar innan du plockar bort skyddspappret till den självhäftande ytan. Passar inte dämpmattan så skär den i rätt storlek. Tänk på att trycka fast dämpmattan ordentligt så den fäster på ytan du ska ljudisolera och dämpa. Använd gärna SilentSwede® Damping Roller för att underlätta monteringen.

 

Steg 5:

Ska du även ljuddämpa bilen med ljudabsorbenter så upprepar du steg 4 helt enkelt.

 

Steg 6:

När du ljuddämpat och ljudisolerat klart bilen så ska inredningen tillbaka på plats. Vårt tips är att sätta dig på en pall och dricka en kopp kaffe eller annat du tycker om och andas, ta en paus helt enkelt. Har man "rivit" ner ett par hundra bilinredningar och dämpat är det kanske enkelt, men är det första eller andra gången man ljuddämpat bilen behöver man hålla tungan rätt i mun. Så nu när du pausat klart tar du fram din reparationshandbok från t.ex Haynes och dina lådor med alla skruvar och clips i och börjar montera tillbaka din bils inredning.

 

Steg 7:

Sätt igång din bilstereo och NJUT av ditt betydligt bättre billjud! Ta sen en ordentlig biltur och lyssna, lyssna ordentligt och hör om du kan höra något irriterande ljud från någon inredningsdetalj. Lokaliserar du ett ljud du inte gillar från inredningen så hoppar du till steg 8, annars fortsätter du bara att njuta av ditt billjud. Det är en underbar känsla att köra när man ljudisolerat bilen.

 

Steg 8: (vi hade hoppats du skulle slippa detta steg)

Att lokalisera irriterande ljud från inredningen är inte alltid så enkelt och roligt. Men redan nu kan vi berätta att du kommer känna dig väldigt tillfreds när du väl lokaliserat ljudet och njuta ännu mer än dom som stannat på steg 7, så sluta nu hänga läpp och börja felsöka!

 

Det bästa är om du kan ha någon som kör medans du lyssnar efter ljudet som inte ska finnas från din inredning. Uppstår ljudet utan att stereon är på så är det något i inredningen som "rör" på sig och då måste du hitta exakt vilken inredningsdetalj det är så du kan plocka ner den igen och dämpa lite till eller bättre helt enkelt. Gör om och gör rätt!

 

Uppstår ljudet när stereon är på och högtalarna lirar så lokalisera vilken inredningsdetalj ljudet kommer ifrån och plocka ner denna. Tänk även på att kolla så högtalarens membran inte vidrör något eller om högtalarkabeln ligger och rör sig (lägg lite tunn ljudabsorbent runt högtalarkabeln).

 

Steg 9:

NJUT!